Recepty thajské kuchyně
1. Jarní závitky
Dietní a časově nenáročné, náplň uzpůsobíte stavu peněženky. Na osobu počítám 2 ks.
Postup
Nejprve si připravíme všechny ingredience, protože jak namočíme rýžový papír, musí to jít rychle. Makrelu rozebereme na větší kusy, mrkev nakrájíme na tenčí proužky cca 10 cm dlouhé, avokádo oloupeme, přepůlíme, vyndáme pecku, podélně nakrájíme na delší pruhy a v misce pokapeme citrónem, aby nezčernalo. Listy salátu opláchneme a osušíme, okurku oloupeme a jako mrkev a jarní cibulku nakrájíme na 10 cm proužky. 1 balíček rýž.nudlí přelijeme horkou vodou a podle návodu necháme stát cca 5 min. Pak slijeme a vychlazené si připravíme k ostatním náplním. Já jsem si nudle ještě trochu dochutila slanou rybí omáčkou a sojovkou.
Do větší hluboké mísy si dáme teplou vodu, připravíme si vedle prkénko, na kterém závitky budeme stáčet. Rýžové placky namáčíme vždy po jedné a hned plníme a stáčíme. Namočení trvá tak 10 vteřin, nesmí být úplně změklé, lepilo by se. Začneme s listem salátu, na to nudle, na ně kousky uz.makrely (nebo vař. kuřete), mrkev, okurka, avokádo. Přehneme, okraje dovnitř, dál motáme a před koncem přidáme 1 přepůlenou krevetu na ozdobu a dotočíme spojem dolů. Nesmažíme, rovnou jíme! Skládáme na olejem potřený talíř(aby se nelepilo) a namáčíme do omáčky kterou máte rádi. Já jsem použila běžnou chilli-česnekovou a bylo to moc dobré. Pokud si chcete závitky připravit dopředu, stačí talíř pokrýt potravinovou fólií. Počítala jsem na osobu 2 ks, protože závitky kupodivu hodně zasytí. Dobrou chuť!
2. Pad Thai-nejznámější nudle z thajské kuchyně
Namočit nudle do vlažné vody na 10–15min. Tofu nakrájet na sirky asi 2.5cm dlouhé (tofu by mělo mít konzistenci mozzarella sýru). Nakrájet čínskou pažitku na 2.5cm dlouhé kousky, ale uschovat jich několik na ozdobu (hlavně květy). Oprat sójové klíčky a uschovat je na později. Na jemno posekat šalotku a česnek dohromady.
Ve Wok kotlíku, nebo na velké pánvi na vysokém ohni rozehřát olej. Opražit na něm arašidy a vyjmout je drátěnou naběračkou. Přidat česnek, šalotku a tofu a za stálého míchání smažit, až je vše nahnědlé.
Nudle mají být vláčné, ale nenabobtnalé. Slít je, přidat do Wok kotlíku. Míchat opravdu rychle (používám dvě lopatky pro Wok), aby se nic nepřilepilo. Přidat tamarind, cukr, rybí omáčku, chili prášek a tuřín. Míchat. Teplota má zůstat vysoká a není-li tak na dně vznikne hodně šťávy. V tom případě zdvihnout teplotu. Lopatkou nahrnout nudle na jednu stranu a na volné místo rozbít vejce a nechat ho skoro úplně usmažit. Potom ho zamíchat do nudlí. Přidat krevetky a zamíchat až zrůžoví. Dále přidat pažitku, sójové výhonky a ještě několikrát promíchat. Nudle mají být měkké a hodně propletené do sebe.
Vyklopit vše na servírovací mísu posypat arašídama, pažitkou a ozdobit banánovým květem a dílky limety. Přizdobit červenou paprikou, nebo chili papričkou a koriandrem setým, chcete-li.
V Thajsku je vždy na stole cukr, chili prášek, pepř, ocet a rybí omáčka na případné dochuní.
TIP: Místo krevetek se mohou použít kuřecí prsa, nebo i kombinace kuřecího masa a krevetek.
P.S. Nudle které se jí kdykoliv jako lehký pokrm a hlavně populární na nočních trzích.
3.Satay ze smíšeného masa z Thajska + omáčky na namáčení
Navlíct všechny tři druhy masa na špejle předem namočené ve vodě (navlíkat nahoru a dolů a zase nahoru atd.). Poskládat je na mělký talíř a zalít je směsí česneku, koriandru, římského kmínu, karí prášku, oleje, cukru, omáčky a sambal oelek. Přikrýt a vložit do chladničky, alespoň na 1 hodinu. (může se připravit den dopředu).
Ogrilovat špízy pod grilem, na barbecue, anebo na grilovací pánvi po obou stranách do měkka. Podávat je s omáčkami na namáčení.
Satay omáčka:
Rozmixovat opražené burské oříšky (ne úplně na kaši). Rozehřát olej na pánvi, přidat cibuli, česnek, citronelu, karí prášek, římský kmín a kořen koriandru. Osmažit, až je cibule měkká. Přidat oříšky a ostatní ingredience. Nechat vše prohřát. Přendat na servírovací misku. (může se připravit 6 hodin dopředu)
Sladko – kyselá omáčka:
V kastrolku smíchat ocet, cukr, vodu a míchat, až se cukr rozpustí. Přivéct do varu a nepřikryté vařit po 3 min. Nalít vzniklý sirup na směs mrkve s okurkou vložené do servírovací misky a nechat zchladnout. (může se připravit 6 hodin dopředu)
P.S. Tamarind je hlavní částí ingridiencí v omáčce Worcestershire. Je to ovoce vysokého stromu, který roste v Asii a severní Africe. Tobolky plodu obsahují dužinu a semena, která v sušeném stavu se stanou nesmírně kyselá. Koncentrovaná dužina se používá na Středním východě, v Indii a v Asii.
Říká se, že Tamarind je pro východní kychyně jako citron pro západní a v některých kuchařkách se i za citron zaměňuje, což je naprosto nasprávné. Někteří tvrdí, že chuť Tamarind je podobná kyselým švestkám.
Tamarind se prodává v mnoha různých přípravách. Obchody s orientálními potravinami by Tamarind měly mít.
4. Rýžová polévka Kao dom
V hrnci rozehrejte olej a na nem orestujte cesnek spolu s masem do svetle hneda. Do hrnce pridejte vodu, kostku vývaru, cibuli, rybí omácku a rýzi. Nechte varit pomalým varem 15–20 minut az je konzistence kasovitá. Dochutte solí a peprem a podávejte sypané koriandrem.
Tato polévka se v Thajsku casto podává na snídani.
1. Tingli Nammavong ve studiu DIVOKÁ VAŘEČKA